Net als andere planten heeft ook buxus nood aan een goede bemesting om gezonde planten te behouden. Vooral bij veeleisende snoeivormen en hagen waar de groei door regelmatig en intensief snoeien sterk wordt gestimuleerd, is verantwoorde voeding absoluut noodzakelijk. Bovendien is een slecht gevoede plant ook veel gevoeliger voor allerlei ziektes. Het toevoegen van een organische meststof bijvoorbeeld na iedere snoeibeurt zal door de plant gewaardeerd worden en ze zullen u belonen met een betere groei en gezondheid.
Aan het einde van de zomer kunnen zich gele randjes vormen aan de randen van de bladeren. Dit kan het gevolg zijn van droogte of in de meeste gevallen van stikstofgebrek. Een watergift tijdens een droge periode en voldoende bemesting gaan dit euvel tegen. Het volgende voorjaar loopt de plant weer groen uit.
We hebben hier te maken met een schimmel die de laatste jaren sterk in opkomst is. Meer en meer zien we aantastingen vooral bij dichte hagen, blokken en bollen. Bij warm vochtig weer gaat de verspreiding zeer snel en is gerichte behandeling aangewezen. Aantasting wordt duidelijk door bruine vlekken die onstaan op het blad gevolgd door een belangrijke bladval. Er bestaat een eenvoudige test om deze ziekte vast te stellen: bevochtig lichtjes een verdachte tak en bewaar die in een plastic zak gedurende 2 tot 3 dagen. Wanneer roze schimmelsporen ontstaan hebben we te maken met volutella-aantasting. Behandeling met een aangepast systemisch fungicide op basis van thiofanaat-mythyl.
Gevleugelde insecten waarvan de larven schadelijk zijn. Die omhullen zich met een witte waterafstotende waslaag. Ze richten vanaf het voorjaar schade aan. De larven prikken de groeipunten aan en zuigen het sap uit de planten. Daardoor krullen de groeipunten lepelvormig op. Bestrijding vindt plaats begin april, bijvoorbeeld met een product op basis van de actieve stof imidacloprid. Kan ook bestreden worden met een krachtige waterstraal.
Volwassen mijten zijn zeer klein en met het blote oog nog nèt waar te nemen. De mijten zitten meestal aan de onderkant van het blad en ze prikken door de bladhuid heen en zuigen zo het sap uit de bladeren. Die laten op die plaatsen een gelig blanke kleur zien. Doordat de mijten erg klein zijn, lijken het net gele stipjes. Bestrijding gebeurt met een aangepast acaricide middel met bijvoorbeeld de actieve stof tebufenpyrad. Bij zware aantasting zijn minimum 2 behandelingen noodzakelijk.
Dit is een zeer kleine spinachtige mijt die zelfs met de loep nauwelijks zichtbaar is. De schade die ze veroorzaakt, is daarentegen wel duidelijk waarneembaar. Planten krijgen misvormde blaadjes op ijle eindscheuten. Die eindscheuten hebben de neiging om donkerder te worden. We zullen bij aantasting door buxustopgalmijt ook nooit witte wasafscheidingen terugvinden. Bestrijding gebeurt bij vaststelling van de plaag met een aangepast acaricide (spintmiddel), bijvoorbeeld op basis van tebufenpyrad.
Het gaat hier om schade veroorzaakt door verschillende schimmels, meestal op een te natte standplaats of een slechte ondergrond. Teelttechnische maatregelen als drainage of verbetering van de bodemstructuur zijn dus aangewezen. De schade uit zich in een verkleuring (geel-oranje) van de bladeren en het geheel of gedeeltelijk afsterven van de plant. Om de aanwezige schimmels in de bodem te bestrijden, kunnen we aangieten of spuiten met een bodemfungicide op basis van fosethyl-Al.
Om de snijwondes zo gaaf mogelijk te maken gebruik je best een goed geslepen manuele heggenschaar. Voor het scheren spuit je de buxus eerst nat zodat de schaar nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit is beter voor uw armen en voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen. Buxusvormen worden vaak tot driemaal per jaar geschoren om de structuur van de vorm goed te laten uitkomen. Hierbij snoei je voor de eerste keer begin mei, de tweede keer eind juli en de derde keer begin september.
De eerste snoeibeurt mag vanaf eind mei tot eind juni. De tweede snoei kan dan best volgen vanaf half augustus tot halfweg september. Wanneer u toch nog later zou scheren, weet dan dat de nieuwe takjes die nog voor de winter gevormd worden onvoldoende kunnen verhouten tegen dat het begint te vriezen. De kruidachtige jonge takjes zullen de eerste vorst dan ook moeilijk kunnen trotseren.
Om een ronde bol en schuine kanten van een haag te verkrijgen, hanteert u de schaar in omgekeerde houding. Om een bol te snoeien begint u altijd van boven naar onder in een en dezelfde ronde beweging. En bij het scheren van vlakke stukken, de schaar op een normale manier hanteren.